Kruidenmixen maken

Je kunt natuurlijk kant en klaar kruidenmixen kopen. Maar soms is het zelf maken net zo makkelijk. Zeker als je kruidenkastje aardig gevuld is. De Kruidenmixen van poeders en gedroogde kruiden kun je lang bewaren, mits je ze bewaard in een afgesloten potje. Zeker wel 2 jaar. Voor een portie voor 4 personen hanteer ik meestal 3-5 theelepels, maar bij al mijn recepten zet ik het er altijd duidelijk bij. Hieronder vind je veel voorkomende kruidenmixen. Allen zonder zout, dit kun je beter achteraf naar smaak toevoegen.

 
Shoarmakruiden

1 el gemalen komijn
1 el gemalen koriander
1 el knoflookpoeder
1/2 el paprikapoeder
1 tl kurkumapoeder
1/2 tl gemalen kruidnagel
1 tl cayennepeper
1 tl gemberpoeder
1 tl zwarte peper
1/2 tl gemalen kaneel

Italiaanse kruidenmix

2 tl basilicum
2 tl peterselie
1 tl oregano
1 tl uiensnippers
1/2 tl tijm
1/2 tl knoflookpoeder
1 mespunt zwarte peper
1 mespunt salie

Cousocous kruidenmix

1 tl kaneel
1 tl koriander
1 tl uienpoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl piment
1 tl zwarte peper
1 tl kruidnagel
1 tl cayennepeper
1 tl komijn


Kruidenboter mix (met verse kruiden)

125 ongezouten roomboter op kamertemperatuur
1/2
tl knoflookpoeder (of 1 teentje verse knoflook)
1 tl verse gehakte bieslook
1/2 tl verse gehakte peterselie
snufje peper
en wat zout naar smaak


 
  Chili con Carne kruiden

8 el paprikapoeder
5 el komijn
4 el oregano
3 el cayennepeper
2 el zwarte peper
2 el witte peper
2 el cacaopoeder

1 el gemalen piment
1 tl kruidnagelpoeder
1 tl kaneel

Goulashkruiden

1 tl paprikapoeder
1 tl knoflookpoeder

1 tl majoraan
1 tl oregano
1 tl tijm
1 tl bieslook
1 tl karwij
1 tl komijn
1 tl garam masala
1 tl koriander

Gyroskruiden

3 el paprikapoeder
2 tl kerrie
2 tl komijn
1 tl chilipoeder
1 tl uienpoeder
2 tl knoflookpoeder
1 tl zwarte peper
2 tl oregano
2 tl tijm
2 tl rozemarijn
2 tl ma´zena