banaan, bananen, bananenbrood, cocosolie, zaar, zaarkooktenzo.nl, bananencake, cake

Bananenbrood

Bananenbrood had voor mij altijd een wat stoffig imago. Op een of andere manier zie ik een verband met bananenbrood en geitenwollensokkentypes... Maar nu ik eenmaal zelf met een paar overrijpe bananen zat, kon ik de verleiding niet weerstaan om het toch eens te maken. Ik moet er op terugkomen; Bananenbrood is echt lekker! Een gezonder alternatief voor een plakje cake, maar minstens zo lekker.

Nodig:
  • 1 grote mengkom
  • rechthoekige cakevorm (standaard maat)
  • scheutje zonnebloemolie/ boter om de vorm in te vetten
  • 150 gram (ruwe riet)suiker
  • 50 gram cocosolie op kamertemperatuur
  • 2 eieren
  • 4 eetlepels water
  • 3 hele rijpe banananen, gepureerd
  • 200 gram bloem
  • 0,5 theelepel zout
  • 1,5 theelepel baking soda (of 1 theelepel bakpoeder)
  • mixer of grote garde
 
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vul de mengkom met alle ingrediƫnten en mix het geheel mooi glad met een mixer of grote garde. Vet de cakevorm in met wat zonnebloemolie of boter. Bak het bananenbrood in 60 minuten af. De bovenkant moet er stevig en goudbruin uitzien. Steek voor de zekerheid een cocktailprikker in de cake, als deze er droog uitkomt is hij gaar. Haal het uit de oven en laat het 10 minuten in de cakevorm rusten. Snijd dan de zijkanten los en schud het bananenbrood uit de vorm en laat deze op een rooster goed afkoelen, hij is afgekoeld namelijk het lekkerst en minder klef!
 
Tip: voeg een handje rozijnen of stukjes chocolade toe.

  Afbeelding invoegen